17. duben, 2024

Volumetrická váha v přepravě. Jak ji pochopit a ušetřit na nákladech?

cover image
Aleš Kylar
Vedoucí logistiky

Odesílání balíků do zahraničí může být někdy dražší, než byste čekali, zejména pokud neznáte pojem volumetrická váha. V tomto článku vysvětlíme, co volumetrická váha je, jak ji můžete snadno vypočítat a především, jak při odesílání balíků ušetřit.

Co je to volumetrická váha?

Představte si, že odesíláte velkou krabici plnou lehkých pěnových kuliček. Tato krabice zabere hodně místa, ale váží málo. Zde přichází na řadu pojem volumetrická váha, někdy nazývaná také objemová váha nebo rozměrová hmotnost.

Ta pomáhá dopravcům určit, jak moc místa váš balík zabere v dopravním prostředku, namísto toho, aby se zaměřili jen na jeho hmotnost. To znamená, že za přepravu velké lehké krabice můžete zaplatit více než za přepravu malého těžkého balíčku.

Proč je volumetrická váha důležitá?

Volumetrická váha zajišťuje, že dopravci si účtují spravedlivou cenu. Velké zásilky zabírají v dopravním prostředku více místa, i když jsou lehké. Mohou tak omezit, kolik dalších balíků je možné přepravit. To motivuje zákazníky k efektivnějšímu balení a zároveň je odrazuje od zasílání nepotřebně velkých a poloprázdných balíků.

Jak se volumetrická váha počítá?

Výpočet volumetrické váhy se může lišit v závislosti na dopravci, ale většinou zahrnuje jednoduchý vzorec. Násobí se rozměry balíku (délka, šířka, výška) a výsledek se dělí konverzním faktorem. Ten se liší podle toho, zda se zásilka odesílá letecky nebo pozemní přepravou, a také podle politiky dopravce. Konkrétní konverzní faktor bývá uveden v přepravních podmínkách nebo ceníku každého dopravce.

Příklad:

Chcete odeslat balík o rozměrech 40x30x20 cm. Konverzní faktor je například 5000 pro leteckou přepravu. Volumetrická váha se vypočítá takto:

Pokud je skutečná hmotnost balíku menší než 4,8 kg, dopravce vám bude účtovat cenu podle volumetrické váhy. Balík totiž zabírá více místa, než kolik odpovídá jeho reálná hmotnosti.

Má volumetrická váha vliv na cenu zásilky?

Může a nemusí. Každá dopravní společnost přistupuje k volumetrické váze odlišně. Například u společnosti FedEx hraje volumetrická váha klíčovou roli v určení ceny za dopravu.

U společností DPD a GLS nemají tak striktní pravidla a volumetrickou váhu neměří. Zásilku vám nacení podle její reálné váhy. To může přinést výhody pro odesílání balíků, které mají velký objem, ale jsou lehké.

Jak se vyhnout příplatkům za volumetrickou váhu?

Efektivní balení: Vyberte krabici, která odpovídá velikosti vašeho zboží a kde nebude příliš mnoho prázdného prostoru. Tím snížíte objem balíku a tedy i jeho volumetrickou váhu.

Kombinace zboží: Pokud posíláte více předmětů, zkuste kombinovat lehké a těžké zboží do jedné zásilky, aby byl poměr mezi skutečnou a volumetrickou váhou co nejvýhodnější.

Přesné měření a vážení: Před odesláním balíku si vždy změřte jeho rozměry a váhu. Porovnejte skutečnou váhu s volumetrickou a ujistěte se, že posíláte co nejefektivnějším způsobem.

Jak je to u konkrétních dopravců?

Pojďme se podívat na tři konkrétní dopravce, jejich limity a výpočty. Tabulka vám pomůže se lépe zorientovat a zvolit vhodného dopravce pro vaši zásilku.

Závěr

Porozumění konceptu volumetrické váhy vám může pomoci výrazně snížit výdaje za přepravu vašich zásilek. Hlavní je zabalit zásilku chytře a efektivně a minimalizovat tak zbytečný objem. S těmito tipy můžete dosáhnout úspor i ve stokorunách na jedné zásilce.

Posíláte balíky a chcete ušetřit?

Objevte s námi jednoduchý způsob, jak snížit náklady na vaše zásilky. U Deliverio.cz nabízíme efektivní a cenově dostupné řešení pro všechny vaše potřeby v oblasti doručování. Ať už posíláte občas nebo pravidelně, jsme tady, abychom vám pomohli ušetřit čas i peníze.

  • Vyzvednutí na jakékoli adrese
  • Experti na zahraniční doručování
  • Sledování zásilky
  • Pohodlná platba na fakturu